Sivua päivitetty: 14/3/20.
-----
MALLIN TIEDOT
Tietokaavakkeet ovat erilaiset tehdasmalleille ja kustomoiduille. Kustomien kaavake sopii kyllä myös OSCeille ja ties mille kaikelle mitä on muokattu tai joissa ei ole ollenkaan muovia. Nimi: Se nimi, jonka olen itse kyseiselle mallille antanut. Mitään virallisia niminimiä harvemmin on.
Valmistaja/malli: Mallin tekijä ja itse malli tarkemmin (vuosiluvut jne.). Sarjanumeroita en ala tutkimaan.
Koko/mittakaava: Mallin skaala, eli esimerkiksi 1:12 alias classic. Jos en tiedä skaalaa niin sitten laitan säkäkorkeuden senttimetreinä.
Sukupuoli: Mallin sukupuoli; yleensä näkee suoraan figuurista. Valmistajat ja nettikaupat eivät aina tiedä miten asia oikeasti on, esim. Schleich lipizzanruuna on usein mainittu virheellisesti oriksi. Koska se on oikeasti ruuna, sitten mainitsen että se on ruuna. Joskus taas mallista ei näe yhtään onko sille edes määritelty varsinaista sukupuolta, joten olen saattanut keksiä sen itse (Schleicheillä onneksi harvinaista).
Rotu: Minkä rotuinen malli on. Jos rotua ei ole määritelty tai se on mainittu väärin (palomino ja pinto eivät ole rotuja, vaan värejä!), olen saattanut määritellä sen omin päin sellaiseksi minkä katson (tai pentuna katsoin) parhaaksi.
Väri: Kaikkien mallien väriä ei ole mietitty kovin pitkälle, ts. sillä ei ehkä ole ollut merkitystä. Määrittelen tämänkin taas usein itse ja monesti saman muotin eri figuurit eroavat vahvasti toisistaan värin osalta; jos omallani on tähti ja kuvastokuvassa tähtipiirto, saatan mainita tämän eron.
Muuta: Jos tarvitsee mainita jotain ylimääräistä... Itseasiassa tämä on se osuus, missä mainitsen mm. motiiveja kunkin mallin hankkimiselle, miksi ja miten nimesin sen, onko se "tack friendly" (varusteystävällinen) ja niin edelleen.
Kustomien kaavake:
Nimi: Kustomilla on aina oltava nimi!
Valmistaja/malli: Mikä hevonen oli ennen kustomaatiotaan.
Nykyään: Mallin nykytilanne, johon se on kustomoinnin myötä päätynyt. Esimerkiksi rotu- ja sukupuolimuutokset.
Kustomoija, ajankohta: Kuka on kustomoinut ja milloin?
Koko/mittakaava: Skaala.
Sukupuoli: Se sukupuoli, jota hevonen edustaa, ei se mikä se oli ennen kustomaatiotaan.
Rotu: Mainitsen tähän vain hevosyksilölle määrittämäni rodun, en alkuperäismallin rotua.
Väri: Tämä selittää itsensä.
Muuta: Tähän tulee yleensä ensin lyhyt tiivistelmä kaikesta ylempiin kategorioihin kelpaamattomasta, esim. mallin tekoon käytetyistä aineksista. Tekninen osio siis. Joskus sepitän pitkät pätkät jonkun prosessista ihan vain siksi että tietoa on käsillä sitten joskus myöhemmin, kun sitä jostain syystä tarvitsen.
Traditionaleille, oli kyseessä sitten OF tai ei, tykkään sisällyttää kaiken muun perään vielä erillisen kasaumakuvaosion, jossa myös kerron mallin potentiaalista kuvausaiheisiin ja varustettavuuteen liittyen. Siivoan kasaumaosiota aika ajoin, mutta haluan pitää kuvamäärät sekä loogisina että suht runsaina; en tulvina...
-----
PIENOISHEVOSTEN MITTAKAAVAT
Skaalojen nimet ovat alunperin Breyerin keksintöä. Laitan noihin perään esimerkkejä merkeistä, jotka sopivat skaalaan.Micro mini - 1:64
Stablemate - 1:32 (Breyer stablemates)
Little Bit - 1:22-25 (Schleich)
Classic - 1:12 (Grand Champions Horses -lelusarja)
Traditional - 1:9
Välimaastossa on kaikkea mahdollista, ja joskus näkyy termejä "large little bit" tai "small classic", sekä joitain termejä joita en tunne ollenkaan ja jotka ovat ehkä harvinaisempia. Breyerin termien ohella käytetään myös Peter Stonen skaalojen nimiä: Standard (1:9), Pebbles (1:16), Chips (1:28).
-----
SANASTOA...
Jaottelen sanastoa asian mukaan; ensin tulevat itse hevosia koskevat termit ja lyhenteet, sitten taas oheisjuttuihin (tack, näyttelyt) liittyvät.
body - käsittääkseni body tarkoittaa yleensä OF -mallia, joka on selkeästi kärsinyt ja huonokuntoinen (naarmuja, kolhuja, jalkoja katki), mutta kaipa se voi olla myös keskenkeräinen kustomointiprojekti.
CM (custom model) - kustomoitu malli. Kustomoinnista kerron lisää sille varatulla sivulla.
kiinakoni - tilastomalli.
moldi (mold) - muotti. Muotista saattaa olla useita värivariaatioita, kuten on laita Breyerien kanssa. Myös Schleichillä on värivariaatioita, esimerkkinä holstein- ja trakehnertammat: näistä on se varsinainen väritys (tummanrautias ja ruunikko) ja sitten vankkurisetissä tulleet (punarautias ja ruunikonkirjava) versiot, eli vankkuriheppojen moldit ovat nämä holstein ja trakehner.
malli (model) - yksittäinen pienoishevonen. Muotista tehdyt värivariaatiot ovat malleja, mutta niin ovat OSCitkin, joista muotit tehdään että voidaan valaa malleja.
OF (original finish) - tehdaskuntoinen malli, jota ei ole kustomoitu.
OSC - original sculpture, kokonaan alusta asti itse tehty hevonen. Rautalankarungosta lähtien. Varsinkin hevosen muovaaminen kokonaan käsin ottaa kauheasti taitoa ja aivoja, joten kun siihen kykenee ja onnistuu, on se suklaalevyn arvoista. Itse ainakin unelmoin kovin siitä että osaisin joku päivä hevosen muovata, mutta en osaa vielä (vaikka olen näitä pari kyhännytkin).
raato - suomipiireissä raadolla tarkoitetaan keskeneräistä kustomia tai huonokuntoista mallia, ts. bodyä.
resin (artist resin, resini, AR) - hartsista tehty hevonen; taiteilijan alkuperäisveistoksesta valettu hartsivalos. Taso on yleensä uskomattoman korkea, ja niin on hintakin, koska laatu maksaa. Resinillä tarkoitetaan sekä materiaalia että siitä tehtyä hevosta. Yleensä resineitä valetaan vain tietty määrä, esimerkiksi muutamia kymmeniä, ja ostaja hankkii ne maalaamattomina (maalatakseen itse tai maksaakseen jollekin muulle maalaamisesta). Resineitä voi myös kustomoida, mutta osa taiteilijoista ei halua niin tehtävän, joten lienee järkevinsä varmistaa kustomoitavuus resinin alkuperäisveistoksen tekijältä.
tehdasmalli - tehtaassa valmistettu hevonen; Breyerin, Schleichin ja monen muun valmistajan OF -hepat ovat tehdasmalleja.
tilastomalli - malli, jonka historia ja valmistaja (ja ties mikä muu) eivät ole tiedossa. Tilastomalleja sanotaan myös kiinakoneiksi. Saattavat olla anatomisesti todella pielessä, mutta usein nämä ovat erinomaista kustomointimateriaalia. Opettaa paljon, kun joutuu tekemään melkein kaiken itse massasta.
uhri - tuleva kustomi. Kun ostan kaupasta Schleichejä kustomoitaviksi, ne ovat uhrejani.
Pienoismallihevospiireissä ei käytetä esimerkiksi termiä "tuunaus". Oikea termi on kustomointi... Minusta tuunaus koskee autoja eikä hevosmalleja.
Sam (Breyer, OF, Cigar mold) ja kotitekoinen hackamore ynnä kotitekoinen ratsastaja. |
dioraama - asetelma... Esimerkiksi lavastettu tilanne minikoossa. Näitä voi olla todella kiva tehdä. Suurin ongelma dioraamojen kanssa lienee se, ettei kaikille asetelmille (jos ne eivät ole purettavia) ole tilaa, josta syystä niitä ei voi tehdä paljon. Toisena tulee se, ettei ole tarpeeksi tarvittavia resursseja (rahaa, materiaaleja, osaamista) hyvän dioraaman kasaamiseen. Yksi tapa nähdä dioraamoja ovat pienoismallihevosnäyttelyiden performancet (joita tosin löytyy tällä hetkellä vain ulkomaalaisten mallarien blogeista), joissa on lavastettu esimerkiksi esteen hyppääminen, tilanne hevosnäyttelystä, normaalia ajanviettoa... Olen törmännyt netissä todella kekseliäisiin juttuihin, joita ihmiset ovat tehneet!
props - opin vasta vähän aikaa sitten, että tällä tarkoitetaan rekvisiittaa, joka ei tarkoita varusteita tai mitään eläintä (joihin nuketkin kuuluvat). Propsi voi olla vaikka dioraamaa varten tehty pienoismallieste, kukkapenkki, ovikyltti, tms. Näin siis minun käsitykseni mukaan, itse termiä en pystynyt suomentamaan tarkasti.
ratsastajanukke - nukke, joka on nivelletty siten, että se pystyy ratsastamaan pienoismallihevosta luontevasti ja epälelumaisesti. Näitä näkyy eniten traditional -skaalassa, mutta myös classiceja on, kuin myös mahdollisesti vieläkin pienempiä nukkeja. (Miniskaalojen ratsastajat ovat ennemminkin figuureja, ja joskus niillä on niveliä, joiden ansiosta sama figuuri voi sekä seistä että istua, nostaa käsiään, jne.) Useimmille hevosmallareille ratsastajanuket ovat pelkkiä propseja, eikä niille keksitä nimiä tai luonteita, ja niiden vaatteet ommellaan ja liimataan kiinteästi nuken ylle. Niveliä on oikeastaan aina lonkissa, polvissa, nilkoissa, vyötäröllä, olkapäissä, kyynärpäissä, ranteissa ja kaulassa; kustomoimalla voi muokata nivelten paikkoja, määriä ja toimivuutta.
tack - yleistermi varusteille. Tätä käytetään Suomessakin välillä, kuten montaa muutakin perustermiä mitä hevosmallipiireissä liikkuu. Eli kun teen tackia, teen ihan mitä tahansa varusteita määrittelemättä sen enempää, onko kyse vaikka satulasta vai suitsista.
PSQ - photo show quality, eli hevonen joka on liian "huono" livenäyttelyihin, mutta joka on riittävän hyvä valokuvanäyttelyihin. PSQ -hevonen ei sovi livenäyttelyyn siksi, koska tuomari voi vaikka bongata sieltä liian näkyviä massojen rajoja, siveltimenjälkiä, rehottavia liimoja, pölyä, tms. Valokuvanäyttelyn riemu on se että pienet virheet voi saada hyvin piiloon jo pelkästään kuvaamalla oikein.
LSQ - live show quality, eli livenäyttelytasoinen hevonen. Tällä meinataan yleensä sitä, että hevonen on tehty erittäin hyvin ja on riittävän virheetön livenä arvosteltavaksi. Siveltimenvedot eivät näy; maalia on siellä missä sitä kuuluukin olla; todella kovatasoinen mallihevonen voi valokuvassa näyttää täysin aidolta. Tiedän Suomesta muutamia ihmisiä, joiden hevoset ovat jo selkeästi LSQ -tasolla. Se on sitä, mitä tekninen osaaminen on parhaimmillaan.
Huom... Itse en harrasta minkäänlaisia pienoismallinäyttelyitä, joten kirjoitan noista termeistä varoen. Käsitykseni asioista voi perustua siihen, mitä taannoin opin Suomen piireistä. Isossa maailmassa on PALJON enemmän mallareita, suuria näyttelyitä ja paljon luokkia verrattuna Suomen hiljaisiin harrastajiin.
Yksikään omista hevosistani tuskin on LSQ. Hyvä jos edes PSQ... Tai näin ainakin oletan, tiedän vaan ettei niistä livenäyttelyihin olisi.
Vähemmän yleisiä termejä:
kasauma (photo stack) - itse laatimani termi, jota käytän "tarinakuvista".
modelliversumi (modelverse) - pienoismallimaailma. Fiktiivinen todellisuus, jota "todennan" tekstin ja kuvan avulla (koneelleni). Keksin modelliversumi -termin omasta päästäni vain siksi, koska sellaista ei aiemmin ollut olemassa, ja joskus joihinkin monimutkaisiin asioihin ja ilmiöihin on vaikeaa viitata jos niille ei ole mitään yksittäistä, kaiken kattavaa sanaa.
true-hevosmallari - ilmeisesti sellainen hevosmallari, jonka mielestä hänen omat mielipiteensä, tekniikkansa (maalata, muotoilla, jne.) ja määritelmänsä ovat ainoita oikeita, eikä niitä saa kyseenalaistaa. True-hevosmallari määrittää itse mikä on pienoismalli ja mikä ei, ja kieltää muita olemasta eri mieltä asioista. Termi ei ole minun keksimäni, vaan se on peräisin eräästä kommentista joka muuan blogiin joskus tuli. Huomautan tähän, etten itse ole true-hevosmallari.
valokuvatarina (photo story) - valokuvin kerrottu tarina; kuin sarjakuva, mutta hahmot ja maailmat koostuvat pienoismalleista ja propseista. Lisäksi ainakin itse sijoitan tekstit kuvien ylle sen sijaan, että käyttäisin kuvissa puhekuplia tai vastaavia.
wau sun ratsastajat on päheitä
VastaaPoistaApua, kiitos!
Poista