Traditional - kuolaimet

Jouduin sitten kuitenkin tekemään näille oman sivunsa.

Sivua päivitetty: 31/8/19: Sivu luotu. 
- 8/10/19: Uusia kuolaimia lisätty (nivel, hissi, omat viritelmät). 


KUOLAIMET
Kaikki kuolaimet (ja soljet sun muut) ovat itse vääntämiäni. Käytän välillä myös helmihattuja, joista muokkaamalla voi tehdä kuolaimia. Valmiita kuolaimia en ole koskaan ostanut (niitähän saisi netistä). Loppuvuodesta 2017 kehitin systeemin, jolla kuolaimesta saa toimivan: vipuvarsikuolaimeen tehdään suukappaleen kohdalle lenkki, johon kiinnitän n. 5 mm pitkän rautalanganpätkän, jossa on lenkki kiinnitystä varten. Levitän suukappaleen sisäpinnalle kontaktiliimaa ja annan kuivua (ennen hevoselle pukemista!). Kuivumisen jälkeen se on edelleen tahmaista, joten se sopii kuolainten kiinnittämiseen samaan tapaan kuin Tacky Wax tai sinitarra. Varsinkin tuoreen kontaktiliimatarran irrotus tulee tehdä varovasti, koska se saattaa repiä hevosilta maaleja irti! Likaantuneempi köntti puolestaan ei välttämättä pysy kiinni kunnolla.

Ylärivi: tavallisia kankikuolaimia. Toinen rivi: erittäin lyhyitä kankikuolaimia. Kolmas rivi: baucherin ja pelhamin risteytys, lyhyt hissikuolain, baucher. Alin rivi: tennesseenwalkereilla nähtyjen kuolainten perusteella tekemiäni monirenkaisia kankia. Kesä 2018.

Ylin rivi: pitkiä hissikuolaimia. Oikealla: kaksi pelhamia. Keskirivi: pitkiä kankikuolaimia, joista kolmessa varret taipuvat päinvastaiseen suuntaan kuin normaalisti. Alin rivi: pitkät kanget ja ehkä lyhimmät kanget, jotka olen voinut tehdä. Kesä 2018.

Nivelkuolaimet. Näitäkin on tullut tehtyä paljon, vaikkei se kuvista varmaan kauheasti näykään. Simppeliä ei tarvitse havainnollistaa. Lisäksi, en ole juurikaan keksinyt keinoja tehdä muita nivelkuolaimia kuin näitä geneerisiä perusniveliä...

Perinteinen nivelkuolain.

Nivelkuolain vihreällä suukappaleella. Mielikuvituksellisesti ajateltuna se voisi olla olevinaan "ruohon makuinen".

Kahdeksikkonivel, jossa poskiremmi kiinnittyy pikkurenkaaseen. Syyskuu 2019.

Spiraalinivel. Kuolain on tässä nurinperin, tuo on oikeanpuoleinen rengas... Syyskuu 2019.

Pelhamit. Minulla on joku juttu pelhameihin, tykkään siitä kun niihin voi laittaa kahdet ohjat ja kuolain ei silti edellytä mitään perussuitsia kummempaa (ei ylimääräisiä poskiremmejä). Nämä myös näyttävät parhailta lyhyinä, ylipitkät olisivat jotenkin rujot tai jotain (niitäkin on tullut kasattua). Teen pelhamkuolaimia yleensä niin, että jätän muutoin peruskangen suukappalekiekan ja ylävarren renkaan väliin tilaa, jotta siihen mahtuu kiinnittämään U:n mallisen lenkin nivelohjaa varten. 

Pelham ja deltaohjanraakile. Aika rujoa.

Toinen pelham.

Kokeilun vuoksi tehty vihreä pelham. Tylsä.

Lyhyt pelham, jossa kullanvärinen nivelrengas. Tämä oli ihan kauhean vaikea tehdä.

Veljen piirtämään designiin perustuva liioitellun pitkä ja eteenpäin kaartuva pelham. Tälle ei ole oikeasti mitään käyttöä, se ei toimi. Varret yrittävät vääntyä vinkuraan, kuten kaikkien ylipitkien kankien kanssa aina käy, ja siksi siinä on tukirauta (vihreä lanka). Kaksi aiempaa versiota tästä kuolaimesta ovat olleet pelkkiä kankia, mutta tässä on se johon saa kahdet ohjat.

Peruskanget. Nämä ovat se kuolaintyyppi, joka käynnisti koko pienoismallikuolainvillitykseni. Keksin tämän jutun tammikuussa 2018, mistä se on saattanut jo jalostua jonkin verran. (Tosin tämäkin tekniikka pohjaa siihen miten tein kuolaimia suullisille hevosille joskus 2014.) Yksittäinen peruskankikuolain on todella helppo tehdä, kun siihen rutinoituu. Teen kangista vaihtelevan pituisia käyttämällä pihtien kanssa erilaisia nyrkkisääntöjä (joita voi olla turhan vaikea selittää jossakin blogissa). Todella lyhyen kangen teko on huomattavasti vaikeampaa kuin pitkän.

Yhdet ensimmäisistä liikkuvista kangista heti suukappaleen laittamisen jälkeen tammikuussa 2018. Leikkuumaton ruudun koko on 1 cm.


Erittäin lyhyt kankikuolain. 2018. Jätin kankihihnan pois jotta kuolaimen muotoilu näkyy (saa kokeilla tehdä).

Kaikkein pienin kanki jonka voin tehdä, on tämä. Meinaan tuota muotoa - se on kuin kolmiapila. Vipuvartta ei ole juurikaan.

Helmillä "koristeltuja" peruskankia. 2019.

Helmillä "koristeltuja" pitkiä peruskankia. 2019.

Pitkät (spesiaali)kanget. Liioittelu on hauskaa, joskaan ei aina älykästä. Pitkäksi voisi luokitella oikeastaan kaikki kanget, joiden alavarret yltävät sivuprofiilissa hevosen suun ohi.

"Kulmakanki". 2018.

Pitkä kankikuolain, jossa on S:n malliset varret.

Pitkät kanget, joissa voimakkaasti taittuneet päät. Tarkoitus olisi, että näitä voisi käyttää päätään nakkelevalla hevosella.

Pitkät kanget, joiden varret on taitettu kahdesta kohtaa.

Pitkät kanget, joiden varret on taitettu yhdestä kohtaa.

Tälle voisi antaa nimen: Z -kuolain. Tosi raaka viritys...

Pitkät kanget, joissa on eteenpäin taivutetut varret. Perustuu veljen piirtämään designiin, versio 1. Kuolainpäät taitetut.


Pitkät kanget, joissa on eteenpäin taitetut varret. Perustuu veljen piirtämään designiin, versio 2; lähempänä luonnosta, kuolainpäitä ei taitettu.

...nämä nurinperiset kanget eivät pysy suorina, koska veto tulee väärästä suunnasta.

Naurettavan ylipitkä kankikuolain. Loppukesä 2019. Ei tässä mitään järkeä ole, mutta halusin tehdä.

Spesiaalikanget. Näihin luen kaikki missä on tai voi olla vipuvaikutusta (eli painetta tulee hevosen niskaan, suuhun ja leuan alle), vaikkeivät ne suoraan vipuvarsikuolaimilta näyttäisikään. Myös muuten vain kummallisen näköiset kanget ovat spesiaalikankia.

Baucher -kuolain.


Kuolain joka ei tiedä kuuluako pelhameihin vai bauchereihin.

Kolmirenkainen kankikuolain (tämäntapaisia näkyy paljon walkereilla). Tiedostossa tämä kulkee nimellä multiring.


Helmihatusta ja tappipäisestä korupiikistä tehty kuolain, "kukkakanki". Ohjien ja kankihihnan kiinnityspaikkaa vaihtamalla voi vaikuttaa kuolaimen kovuuteen.


Tämän esikuva löytyi netistä ja on siis todellinen, mitä nyt toki muuntelin sitä hiukan (tähän saa kahdet ohjat). Syyskuu 2019.

Pisarakanget. Nämäkin perustuvat siihen, että on olemassa kuolaimia pisaranmallisilla ohjaspäillä (en tiedä nimityksiä näille...).

Ensimmäinen "pisarakanki", helmikoristeinen. Siinä on valmistusmokia (alavarren lenkki taipuu väärään suuntaan eli etukautta ylös).

Pisarakanki, tällä kertaa vaaleanpunaisilla helmillä (joka on usein testiromujen väri täällä). Tässä alavarren lanka taipuu oikein eli taakse ja siitä ylös.

Pitkä pisarakanki. Ei lie kovin nätti.

Käyräkanget ja lenkkikanget.

"Curve" -kanki, siis käyrä tai kurvi, helmikuu(?) 2019. Nämä perustuvat vain siihen ettei tuo kangen alavarsi jatku suoraan samassa linjassa ylävarren kanssa vaan tekee suunnilleen 90 asteen kulman. Täten suukappalekiekkakin jää vajaaksi, mikä on ollut syy siihen kun en ole näitä tätä aiemmin tehnyt.

Käyräkanki nro 2. Tämä ehkä näyttää sievältä, mutta on aika tehoton.

Pitkähkö käyräkanki, jossa muovihelmi ja pisaranmalliset ohjaspäät. Tämä olisi samaa pehmolaatua kuin kaksi ylempää esimerkkiä, jos alavarsi ei tuon kurvauksen jälkeen taipuisi eteen ja sen jälkeen samansuuntaiseksi kuin peruskankivarsi. Sanoisin, että tämä on aika raaka kuolain, ainakin jos jotain voi päätellä mm. siitä että näihin on vaikea löytää tarpeeksi pitkää ja silti löysää kankihihnaa. Ohjia ei tarvitse kiskoa oikein ollenkaan, kun painetta on jo paljon (alavarren pään saaminen 90 asteen kulmaan suuviivaan nähden olisi jo liikaa). Tällaiset pisaravarsiset kanget vaikuttavat sellaisilta, että niitä kuuluisi käyttää jotakuinkin pää luotiviivalla ja ohjat pitkinä...

Pitkät hunajanvärisillä helmillä koristellut kanget, joissa on käyryyttä... Näyttävät jotenkin epätasapainoisilta.

Mikähän tämäkin olisi... Lenkkikanki? Jälleen kerran oudon näköinen mutta varsin lötkö kuolain. Luulin ensin, että tuo iso helmi haittaisi kuolaimen kiinnittämistä hepan suupieleen, mutta sille olikin tarpeeksi tilaa.

Toinen käyrä-pisara-lenkki-helmikankihirvitys. Vähän turhan koristeellinen (minulla ei ole esim. sisustussilmää). Taitaa olla kuitenkin ihan perusvahva vipuvarsi, ja helmet lisäävät kankiin painoa.

Hissikuolaimet ja omat keksinnöt. Luen hisseihin kaiken missä suukappale on irti ja liikkuu tietyssä kohtaa rengasta/vartta. Tällä perusteella myös olympia/pessoakuolain on hissi. Näitä voi (usein tai yleensä) käyttää kaksin ohjin, ja ne ovat todennäköisesti aika raakoja vempeleitä.

Pessoa. Isossa renkaassa on lenkki ohjalle, koska tekotavan vuoksi ohjaa ei voi kiinnittää suoraan renkaaseen (paitsi jos ohja kiinnittyisi soljella, mutta se ei ole ratkaisu täällä).

Simppelimpi pessoadesign syyskuulta 2019.

Samanlainen kuin edellinenkin, mutta on tehty paksummasta rautalangasta (ja on siten kestävämpi).

"Lyhyt" hissikuolain.

Hissikuolain.

Hissikuolain, joka saattaa olla vähän liiankin taipunut. En tiedä.

Hissikuolain. Tämä vastaa aikalailla sitä designiä jota olen halunnutkin tehdä.

Hissikuolain, jossa on neljä liikkuvaa osaa. Alkukesä 2019.

Samanlainen kuin edellinenkin, mutta on silti eri kuolain ja mm. nivelrenkaan muoto on erilainen.

Pitkä hissikuolain. Tämä on samanlainen kuin "tappovääntöhackamore", mutta vain suukappaleellinen. En keksi mille hevoselle tällaista muka tarvitsisi?

Hyvin lyhyt hissi, jossa suukappale "liikkuu koko varren matkalta".

Samanlainen kuin edellinen, mutta siten että mukana on U -lenkki, jolloin kuolaimesta tulee pseudopessoa/olympia.

Omat keksinnöt. En mene takuuseen siitä, että nämä olisivat aina vain minun keksimiäni, saatan nääs sekoitella jo olemassaolevaa omiin ideoihini tai sitten vain keksin pyörää uudelleen.

Pseudohissi... 2019. Tähän saa kahdet ohjat, mutten tiedä onko sillä oikeasti mitään vaikutusta mihinkään, vipua tulee silti.

Toinen pseudohissi, 2019. Tätä voi käyttää vain yhdellä ohjalla.

Överipitkä "hissipessoa", jossa suukappale (ja sen mukana nivelrengas) liukuu vapaasti kankivarressa. Tein tämän hirvityksen ihan vain nähdäkseni miten se toimisi. Pukemistapojakin olisi ollut vähintään kaksi; niistä toista en ehtinyt kuvata ollenkaan, kun tuhosin kuolaimen. (Kertonee vähän siitä kuinka toivoton koko hökötys oli.) Syyskuu 2019.

Lyhytvartisempi versio ylemmästä. Toimii paljon paremmin. Tajusin, että ainakin tuon ylipitkän kanssa olisi välttämätöntä pukea myös remonttiturpahihna, koska muutoin suukappale ei oikeasti pysyisi konin suussa...

Tästä olisi tullut kiva baucher, mutta erillinen lenkki oli ainoa keino saada tähän järkevästi toimiva suukappale... Syyskuu 2019.

Syyskuu 2019.

Syyskuu 2019.

Syyskuu 2019.

Syyskuu 2019.

Syyskuu 2019.

Syyskuu 2019.

Hackamoret. Varsinaisia kuolaimiahan nämä eivät ole, mutta en kyllä puhu tässä kokonaisista suitsistakaan, vaan niistä osista jotka tekevät hackamoreista kuolaimettomat suitset. Suukappaleettomat kuolaimet? Hackkanget? (Entä jos niissä ei ole niitä vipuvarsia?) Mitä ikinä ovatkaan, olen niitäkin kyhäillyt useammanlaisia.

Tämä on luokiteltu ponikoon hackamoreksi, mutten tiedä miksi... Kyllä se isollekin hevoselle sopii kun suitset vaan ovat riittävän reilut. Tehty 2017, oletan.

Hackamorekanki, jossa on iso rengas. Täysin hyödytön vempele.

Tappovääntöhackamorekanget, joiden nimi on vakiintunut. 2017. Tämä hirvitys löysi myöhemmin vakituisen paikkansa fightmoresuitsituksista, joissa sen seurana on aina kuolain. Tukirauta pitää varret vakaina.

Lyhyt pelhamore. Jos suitset säätää kokonaisuudessaan tiukalle ja ylös, varret menevät vinoon, joten on toistaiseksi parasta pitää turpiksen osat löysinä ja säätää ne liian alas. Eihän sen pitäisi olla ongelma, jos ratsastaja hallitsee hyppysensä...

Kokeilin tehdä hackamorekangen, johon saa kahdet ohjat. Tämä ei oikeasti edes toimi niin hyvin kuin nuo joissa kankihihna kiinnittyy taaemmas. Tiedä sitten miten tehokas se oikeasti olisi...

Vielä jotain? No, tuplakuolaimet ovat juttu, enkä minä tuon liikkuvaisen kangen keksimisen jälkeen suostu leikkimään että kahdet kuolaimet toimisivat, kun toinen on oikeasti vain koristeena. Keksin tehdä suukappaleista koukkuja, jolloin ns. ylijäämäkuolaimia voi käyttää muiden kuolaiten "takana". Koukku kiinnittyy esim. kangessa tuohon kiekkaan jossa suukappale on. Kyllä, tiedän ettei kukaan täysjärkinen laita kankia - tai piru vieköön hissejä! - nivelen tilalle, mutta minä kikkailen tällaisia pienoismallieni kanssa, koska pystyn. Typerältä se kuitenkin näyttää, mutta ollaan asiasta hiljaa niille nukeilleni joiden mielestä on okei tunkea hevosen suu täyteen ylimääräistä rautaa...

Yhdistelmä, jossa nivelkuolain on kiinteästi kiinni kangessa (ovaalirenkaalla). Tämän hyöty on todennäköisesti se, ettei nivel karkaile, mutta toisaalta ovaalirengas vie tilaa kankihihnalta. Sittemmin (uudempiin kuolaimiin) korvasin ovaalin koukulla.

Nykyinen koukkukiinnitteinen nivelkuolain.

Kolmet kanget, sitten pelhamit ja hissit. Nämä kaikki ovat "kierrätettyjä", entisiä töhnäkiinnitteisiä jotka olivat sellaisenaan ylimääräisiä (olen tehnyt luvattoman paljon kankia). Pelhamien ja hissien rakenteista osa tuli tuhoontumituista entisistä kuolaimista, jotka olivat jääneet käyttämättömiksi.

Kanki ja koukkukiinnitteinen nivelkuolain.

Kyllä, siellä on pelham tuon hirviökangen suukappalekiekassa kiinni... Oli kyllä melkoinen homma saada se tuonne.

Blah! Joskus mietin, että miksen vain bloggaa näitä? Jostain syystä se ei luonnistu, toisin kuin tämä sivujen kasaaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Danke schön, tämä blogi ei ole saksalainen kylläkään.